Basit Usul Mükellef Naylon Fatura Kullanırsa ne Olur?

Naylon fatura yani vergi kanunlarındaki adıyla Sahte veya Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı belge kullanan mükellefler hakkında genel olarak iki ayrı fiil nedeniyle işlem yapılmaktadır. Bunlar sahte belgenin bilerek mi yoksa bilmeyerek mi kullanıldığına göre değişmektedir.

Peki bilerek kullanılan sahte belge tespiti nasıl yapılır? Bu durum denetim elemanının yapacağı inceleme sonucu delillere dayanarak belirlenmektedir. Örneğin vergilerden indirim konusu yaptığınız fatura için karşı firmaya tevsik edici ödeme belgesi sunamazsanız veya tutarı yüksek ve faaliyetinizle alakalı olmayan bir mal teslimi veya hizmet ifasına işaret eden bir işlem ise bilerek sahte belge kullanma suçuna kanaat getirilebilir.

Bunların aksine ödeme banka kanalı ile yapılıp (hileli olarak yapılmanın dışında) ödemeler tevsik edilebiliyor, mal hizmet faaliyetinizle alakalı ve sahte belgenin tutarı toplam alışlar içerisinde küçük bir bölüme isabet ediyorsa, bilmeden sahte belge kullanımına kanaat getirilebilir.

Her iki durumda da, Basit usulde vergilendirilen mükelleflerden sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilenler, bu hususun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ikinci sınıf tüccarlara ilişkin hükümlere tabi olacaklardır. Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilenler hiçbir suretle basit usulde vergilendirilmezler.

One thought on “Basit Usul Mükellef Naylon Fatura Kullanırsa ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir