Merhaba bu yazımızda en çok merak edilen ve soru alan konulardan biri olan hızlandırılmış iade sistemi (HİS) ile vergi iadesi alma konusunu sizlerle paylaşacağız.
11 Nisan 2008 tarih ve 26844 sayılı Resmi Gazete’de 109 seri No.’lu KDV Genel Tebliği yayınlanmışıtr. Bu tebliğ ile; iade hakkı doğuran işlemlere ait katma değer vergisi (KDV) alacaklarının genel ve özel esaslara göre iadesi yanısıra, Maliye Bakanlığınca, KDV Kanunun 8/2, 9/1, 29/2 ve 32 nci maddelerinde yer alan yetkisi kullanılmak suretiyle aşağıdaki şartları taşıyan mükellefler için “Hızlandırılmış KDV İade Sistemi (HİS)” getirilmişitir.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin IV. KDV İADESİNDE ORTAK HUSUSLAR başlığının C alt başlığında düzenlenen Hızlandırılmış KDV İade Sistemi (HİS) belli şartları taşıyan mükelleflerin Teminat, YMM raporu ve Vergi İncelemesi gerekmeden hızlı bir şekilde Katma Değer Vergisi İadelerini almalarını amaçlamaktadır.
1. HİS Uygulaması Kapsamına Girecek Mükellefler
Aşağıdaki şartları taşıyan mükelleflere talep etmeleri ve aşağıda belirtilen belgeleri ibraz etmeleri halinde bağlı oldukları Vergi Dairesi Başkanlığı (bulunmayan yerlerde Defterdarlık) tarafından “HİS sertifikası” (EK: 21) verilir.
a) Başvuru tarihinden önceki son beş takvim yılı itibarıyla vergi mükellefiyetinin bulunması,
b) Başvuru tarihinden önce vergi dairesine verilmiş son yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde yer alan bilânçoya göre en az;
– Aktif toplamının 200.000.000 TL,
– Maddi duran varlıkları toplamının 50.000.000 TL,
– Öz sermaye tutarının 100.000.000 TL,
– Net satışlarının 250.000.000 TL,
olması, (bu koşullardan herhangi üç tanesinin sağlanmış olması yeterlidir.)
c) Başvurudan önceki takvim yılında vergi dairesine vermiş olduğu muhtasar beyannamelere göre aylık ortalama çalıştırılan kişi sayısının 250 veya daha fazla olması,
ç) Başvuru tarihinden önceki son beş takvim yılı içinde;
– Mücbir sebep sayılan haller dışındaki nedenlerle, defter ve belgelerin ibrazından imtina edilmemiş olması,
– Gelir veya kurumlar vergisi, ÖTV ve KDV uygulamalarından her birine ait beyanname verme ödevinin her bir vergi türü itibarıyla birden fazla aksatılmamış olması (süresinden sonra kendiliğinden verilen beyannameler hariç),
– Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma fiili nedeniyle özel esaslara tabi tutulmamış veya tutulmuşsa genel esaslara dönülmüş olması,
d) Başvuru tarihi itibarıyla;
– KDV iade taleplerinde özel esaslara tabi olmayı gerektiren bir durumunun bulunmaması,
– Vergi borcunun bulunmaması (vergilerin tecil edilmiş olması bu şartın ihlali sayılmaz),
gerekmektedir.
Bu şartları birlikte taşıyan mükelleflerin bağlı oldukları Vergi Dairesi Başkanlığına/Defterdarlığa bir dilekçe ile başvurması halinde, başvuru tarihini izleyen 15 gün içinde “HİS Sertifikası” verilir.
Bu mükelleflerin KDV iade talepleri (henüz sonuçlandırılmamış olanlar dahil), aşağıdaki (IV/C-2) bölümdeki açıklamalar çerçevesinde yerine getirilir.