Uzlaşma Komisyonundan Elde Edilen Ücretler Nasıl Vergilendirilir?

Vergi ile ilgili komisyonlarda görev yapan memurlar bu komisyonlarda çalışmalarının karşılığı olarak ücret elde ederler. Vergi dairesi veya başkanlık oluru ile farklı vergi dairelerindeki, vergi daireleri koordinasyon uzlaşma komisyonu üyeliği yapan memurlar ile Vergi Müfettişlerinin uzlaşma komisyonu, taktir komisyonu gibi görevlerde elde ettiği ücret gelirinin, memuriyet dolayısıyla elde ettiği ücret ile birlikte mi yoksa ayrı olarak mı vergilendirileceği merak konusu olmuştur.

Ayrıca elde edilen bu ücret gelirleri için bakmakla yükümlü olunan çocuk dolayısıyla faydalanılan engellilik indirimi ile asgari geçim indiriminin ücret gelirine nasıl uygulanacağı hususunda Gelir İdaresi Başkanlığının görüşleri de istenmiştir.

Öncelikle elde edilen gelir, gelir vergisinin konusuna girmektedir ve Gelir Vergisi Kanunda;

1- Gelir Vergisi Kanunu

61 inci maddesinde, “Ücret işverene tabi ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez…”

hükmü, ile komisyondan elde edilen parasal karşılığın ücret olduğu,

62 nci maddesinde, “İş verenler, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir…” hükmü, ile çalışılan yerin işveren kapsamında değerlendirileceği,

86 ncı maddesinin (b) bendinde, “Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan ücretler (birden fazla işverenden ücret almakla beraber, birinciden sonraki işverenden aldıkları ücretlerinin toplamı; 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı ve birinci işverenden alınan dâhil ücret gelirleri toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri dâhil)” hükmü, yer almaktadır.

Aynı Kanunun 94 üncü maddesinde ise tevkifat yapmak zorunda olan mükellefler sayılmış, aynı maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde de “Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre” vergi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

İşte tam bu noktada komisyonlardan elde edilen gelirler farklı bir ücret geliri olarak sayılacak mı yoksa tek işverenden elde edilen bir ücret geliri olarak mı dikkate alınacak sorusu gündeme gelmektedir. Bu sorunun cevabı ise Gelir Vergisi Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

2- Gelir Vergisi Genel Tebliği

Diğer taraftan, 27.05.2020 tarihli ve 31137 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 311 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin tek işveren olarak değerlendirilmesi” başlıklı bölümünde;

“… Aynı yıl içerisinde birden fazla kamu kurumundan çeşitli adlarla ücret alan personel bulunduğu gibi atama, nakil ve benzeri sebeplerle bir kurumdan diğer bir kuruma geçen personel de bulunmaktadır. Bu çerçevede, genel yönetim kapsamındaki idareler ile bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar (ticaret şirketleri hariç), bu idarelerde çalışanların ücretlerinin vergilendirilmesinde tek işveren olarak değerlendirilecektir.

Genel yönetim kapsamındaki idareler ile bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlarda (ticaret şirketleri hariç) çalışan personelin, aynı yıl içerisinde atama, nakil ve benzeri sebeplerle tek işveren olarak değerlendirilen diğer bir kuruma geçmesi veya birden fazla kurumdan ücret geliri elde etmesi durumunda, bu personelin elde ettiği ücret gelirlerinin toplamı, kümülatif matrah esas alınmak suretiyle vergilendirilecektir.

Diğer idareler ile kurum ve kuruluşlardaki ücret matrahı, Hazine ve Maliye Bakanlığı e-bordro programından veya diğer idare ile kurum ve kuruluştan temin edilebilecektir. Bu idarelerde çalışanların tevkif yoluyla vergilendirilmiş tek işverenden aldıkları bu ücretleri 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2020 yılı için 600.000 TL) aşmaması halinde, bu gelirler için beyanname verilmeyecektir. …” açıklamasına yer verilmiştir.

Bu nedenle 4. dilimin altında kalan ücret gelirleri kümülatif olarak değerlendirilecek ve kaynakta yapılan kesinti nihai vergilendirme olarak dikkate alınacaktır. Dolayısıyla 4. dilimin altında elde edilen ücret gelirleri için beyanname verilmeyeceği anlaşılmaktadır.

Özelge aramak için: https://vergiportal.com/vuk-gvk-kvk-kdv-otv-kanunlari-ile-ilgili-ozelge-arama/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir